Zöld építészet

Különleges formájú templom Luther Márton emlékére

2011.08.21. - 14:02  |  Nincs hozzászólás

Az osztrák Hainburgban lévő új Luther Márton templom különleges, kacskaringós, fém teteje bámulatba ejti a járókelőket. A tető spirálban kacskaringózik felfelé, a legtetején pedig három tetőablakban végződik.

Az osztrák Hainburgban lévő új Luther Márton templom különleges, kacskaringós, fém teteje bámulatba ejti a járókelőket. A tető spirálban kacskaringózik felfelé, a legtetején pedig három tetőablakban végződik. Ezek az ablakok közvetlen kapcsolatban vannak az éggel, és a Szentháromságot szimbolizálják, nem utolsó sorban pedig természetes fényt engednek a templom belsejébe.

Ahogy a Coop Himmelb(l)au legtöbb eddigi épületeinél, a tető megformálásához itt is a hajóépítésnél használt technikát kellett alkalmazni, és csak később szállították a szerkezetet helyszínre. A nagy harangtornyával és a szemet gyönyörködtető vonalaival a Luther Márton templom úgy áll Hainburg központjában, mint egy fényhozó.

A templomot egy 17. században lerombolt templom helyére tervezték, ezzel is utalva a történelmi kapcsolatra. Az épület egyszintes, az istentiszteleti hely 289 m2-es, itt található egy imaterem is, amely kb. 50 ember befogadására képes. Ezeken felül a templomhoz tartozik egy közösségi tér, egy kis konyha, irodák, egy sekrestye és egy templomkert. Az ajtóknak köszönhetően a közösségi tér és az imaterem összenyitható, így összejövetelek lebonyolítására is alkalmas.

A tető alakját a szomszédos románkori csontház kacskaringós teteje ihlette. Az inspirációt a múltból merítették, ám teljesen újszerű anyagokat és technológiát alkalmaztak. Egy balti-tengeri hajógyár készítette a fém tetőt, innen darabokban szállították Hainburgba, és helyszínen szerelték össze az elemeket. A három tetőablak a Szentháromságot szimbolizálja, amely mind fizikai, mind spirituális értelemben fénnyel árasztja el az épületet.

Ám nemcsak az istentiszteleti helynél alkalmazták ezt a megoldást: tetőablakok gondoskodnak a természetes fényről az irodákban, a közösségi térben és a folyosókon is. Az oltár mögött lévő ablaknak köszönhetően még több fény jut az istentiszteleti helyre, és közvetlen kapcsolatot biztosít a külvilággal is. Az utcasarkon lévő harangtorony – melyet szintén a hajógyárban készítettek – hívja istentiszteletre a híveket.

Forrás: http://inhabitat.com

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »