Zöld építészet

Különleges formájú templom Luther Márton emlékére

Az osztrák Hainburgban lévő új Luther Márton templom különleges, kacskaringós, fém teteje bámulatba ejti a járókelőket. A tető spirálban kacskaringózik felfelé, a legtetején pedig három tetőablakban végződik.

Az osztrák Hainburgban lévő új Luther Márton templom különleges, kacskaringós, fém teteje bámulatba ejti a járókelőket. A tető spirálban kacskaringózik felfelé, a legtetején pedig három tetőablakban végződik. Ezek az ablakok közvetlen kapcsolatban vannak az éggel, és a Szentháromságot szimbolizálják, nem utolsó sorban pedig természetes fényt engednek a templom belsejébe.

Ahogy a Coop Himmelb(l)au legtöbb eddigi épületeinél, a tető megformálásához itt is a hajóépítésnél használt technikát kellett alkalmazni, és csak később szállították a szerkezetet helyszínre. A nagy harangtornyával és a szemet gyönyörködtető vonalaival a Luther Márton templom úgy áll Hainburg központjában, mint egy fényhozó.

A templomot egy 17. században lerombolt templom helyére tervezték, ezzel is utalva a történelmi kapcsolatra. Az épület egyszintes, az istentiszteleti hely 289 m2-es, itt található egy imaterem is, amely kb. 50 ember befogadására képes. Ezeken felül a templomhoz tartozik egy közösségi tér, egy kis konyha, irodák, egy sekrestye és egy templomkert. Az ajtóknak köszönhetően a közösségi tér és az imaterem összenyitható, így összejövetelek lebonyolítására is alkalmas.

A tető alakját a szomszédos románkori csontház kacskaringós teteje ihlette. Az inspirációt a múltból merítették, ám teljesen újszerű anyagokat és technológiát alkalmaztak. Egy balti-tengeri hajógyár készítette a fém tetőt, innen darabokban szállították Hainburgba, és helyszínen szerelték össze az elemeket. A három tetőablak a Szentháromságot szimbolizálja, amely mind fizikai, mind spirituális értelemben fénnyel árasztja el az épületet.

Ám nemcsak az istentiszteleti helynél alkalmazták ezt a megoldást: tetőablakok gondoskodnak a természetes fényről az irodákban, a közösségi térben és a folyosókon is. Az oltár mögött lévő ablaknak köszönhetően még több fény jut az istentiszteleti helyre, és közvetlen kapcsolatot biztosít a külvilággal is. Az utcasarkon lévő harangtorony – melyet szintén a hajógyárban készítettek – hívja istentiszteletre a híveket.

Forrás: http://inhabitat.com