Zöld építészet

Zöld felhőkarcolót terveznek Taiwanban

Vincent Callebaut belga építész tervezett már függőleges farmot New Yorkba, most pedig egy zöld felhőkarcoló terveit készítette el, melyet Taiwanban építenének fel.

A Taichung City Project keretein belül meghirdetett felhívás szerint egy „nyugodt, környezetbarát, szép, veszélytelen, alacsony szén-dioxid-kibocsátású, kikapcsolódásra alkalmas” parkot kell tervezni, ezt toldotta meg Callebaut egy felhőkarcolóval.

Callabaut így ír az épületről:

„Ez a zöld torony nemcsak ötvözi, hanem meg is haladja a zöld épületeknél alkalmazandó kilenc alapelvet, és erősíti a kapcsolatot az épület és a Taichung Gateway Park között. Ebbe beletartozik a park és a természet integrációja; a függőleges zöld felületek, a tetőkertek és az élő homlokzatok ötvözése; valamint az ember és a természete környezet egybeolvadása. Mindez aktívan hozzájárul a fenntartható energiatermelés – a nap- és szélenergia, illetve különböző biotechnológiák – fejlesztéséhez, és hangsúlyozza azt a tiszteletteljes hozzáállást, amely feltétele a zöld építészet előrelépésének.”

Callebaut úgy írta le a felhőkarcolót, mint „fenntarthatóság egy mérföldköve, amely 100%-ig önfenntartó, és nem bocsát ki károsanyagokat.” Ám sajnos a pályázatnak még több rostán tovább kell jutnia, így a zöld felhőkarcoló megépítésére még sokat kell várni.

Forrás: http://www.treehugger.com