Zöld építészet

Organikus, természethű és kísérleti ausztrál otthon

A kísérleti design mást és mást jelent a világ különböző pontjain. Ausztráliában, a nyílt terek és az oázisok földjén az Undercurrent értelmezésében például egyfajta mikrokozmikus ökoszisztéma a környezetbe ágyazva. Ez a levélszerű rétegekből összeállított tetővel rendelkező ház összetett formákkal és a legújabb technológiákkal van ellátva, és végső soron azért innovatív, mert természethű.

Persze számos előnye van a szokatlan szerkezetnek. A nagy üvegfelületeket tartó elemek távolról a fák formáját idézik, az üvegfalaknak köszönhetően pedig élő kapcsolat keletkezik a külső és a belső tér között.

A rézből készült levélszerű tetőt ágakra vagy gyökerekre emlékeztető, hajló-csavarodó rendszer tartja a magasban. Ezek az acél „ágak” egyrészt a szerkezetet erősítő tartóelemekként funkcionálnak, másrészt szintén a természettel való szerves összefonódás koncepcióját erősítik. A fejlődő modellezési és kivitelezési technológiáknak köszönhetően valószínűleg egyre több és több hasonló lakóházzal találkozhatunk majd a jövőben, hiszen az expresszív formájú fémelemek már nem csak intézmények és egyéb nagyszabású épületek esetében érhetők el.