Zöld építészet

Város a híd alatt

Minden építészben mást indít be, ha például egy viaduktnak kell új funkciót tervezni. A 2010-es, Calabria városa által kiírt Solar Park South International Competition a Salerno és a Reggio Calabria közötti lezárt autópálya szakasz „újra-hasznosítására” várta az ötleteket.

A kanadai Ja Studio lenyűgöző terveket készített a versenyre. Az koncepció az volt, hogy egy olyan felfüggesztett várost hozzanak létre, amely kapcsolatban van az autópályával és a környező vidékkel is. A véletlenszerűen elhelyezkedő háztömbök mintegy önmaguk által szerveződve hozzák létre a magán- és közösségi tereket. A Ja Studio tervei kicsit emlékeztetnek a firenzei Ponte Vecchio-ra, amely szintén egy lakható híd, de a viadukt alá tervezett „város” jóval nagyobb méreteket ölt.

A Ja Studio a monofunkcionális, csak közlekedésre alkalmas völgyhídban rejlő lehetőségekre fókuszált a tervek elkészítése során. Az egyre bővülő infrastruktúra a gyorsuló, városiasodó életforma terjedését teszi lehetővé, a kanadai építészek célja viszont az volt, hogy egy lassabb, kisebb és élhetőbb közösség kialakulását segítsék. A híd alá tervezett város fokozatos benépesülésével a nagy és gyors, valamint a kicsi és lassú furcsa, egyedülálló ötvözete jöhetne létre.

A tervezőiroda leszögezi, hogy tervük nem azért zöld, mert megújuló energiát termel, mivel szerintük ez az energia a gyorsulást táplálná. „A javaslat szkeptikus minden tiszta, gyors és haladó műszaki megoldással szemben, és elhatárolódik ezek alkalmazásától” – olvasható a projekt bemutatásában. A terv környezettudatos jellege abban rejlik, hogy „magában foglalja az életet, minden súlyával, porával és hibájával.”

Forrás: http://www.evolo.us