Zöld építészet

Pajtából hétvégi lak

Sokszor nem is gondolnánk, hogy milyen rossz állapotban lévő épületeket is még fel lehet újítani, át lehet alakítani, az alapszerkezet megtartásával. Itt van például ez a hétvégi ház: egy reménytelennek tűnő faépületből lett kialakítva, és bár biztosra nem mondhatjuk, de azért valószínűleg szebb lett, mint új korában.

A Val d’Hérens-ben, 1850 méter magasan található pajtát a Personeni Raffaele Schärer Architects alakította át. A munka többről szólt, mint beépíteni egy tetőt meg pár nyílászárót: egy betonból öntött alapot is kellet készíteniük, hogy megtámogassák a fakunyhó egész szerkezetét.

A házikó belseje egyszerű: csiszolt beton, fehér falak és lépcső, mindössze pár fehérre festett faelem szolgál dekorációként. Ám az egyszerűség nem véletlen, ugyanis a ház legnagyobb dísze a panoráma, amelyet a hatalmas ablakokon keresztül élvezhetnek az idelátogatók. Ami pedig a kunyhó külsejét illeti, itt a hagyományos elemek dominálnak, hiszen a felújítás során helyi alapanyagokat használtak fel.

Ahogy a régi, elöregedett házikó, a felújított változat is beleolvad az emberi kéz által alig érintet – minden esetre ezt a benyomást keltő – környezetébe, így válik a hétvégi laki igazi menedékhellyé, amelyben a városi forgatag elől lehet elbújni. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a ház áramigényét a tetőn található napelemek fedezik.