Zöld építészet

Felépült Ausztrália első szénsemleges épülete

Ez a furcsa, modern épület, a Pixel Building Ausztrália első szénsemleges épülete, amely irodaházként funkcionál és egy régi sörgyár helyén, Melbourne-ben található. A Studio505 által tervezett épület kiváló példája az energiahatékonyságnak, a megújuló energiának, az esővízgyűjtésnek, a hulladékcsökkentésnek és a zöld tetőnek: mivel a szükséges vízmennyiséget összegyűjti, az energiát pedig megtermeli, a Pixel Building teljesen önfenntartó.

Az épület a jövő szénsemleges, önfenntartó épületeinek lehet a prototípusa, hiszen a jövőben feltétlen csökkenteni kell a szén-dioxid kibocsátását. A négyemeletes Pixel az épületet kivitelező Grocon építésziroda székháza, aki az épületre a saját jövőbeli projektjeinek referenciájaként tekint. Az ausztrál hatóságok 100 pontos „zöld skáláján” a Pixel összesen 105 pontot ért el, plusz 5 pontot a szénsemlegesség, a vákuumos WC-rendszer, az anaerob emésztőrendszer és a csökkentett férőhelyes parkoló miatt kapott. A Grocon pályázik még az épülettel amerikai LEED-minősítésre és a brit BREEAM-minősítésre is.

Az irodaház egy őshonos növényekkel teleültetett tetővel is rendelkezik, amely hasznosítja és összegyűjti az esővizet, mégpedig annyit, hogy a Pixelnek nincs szüksége vezetékes vízre. Az energiahatékonyságot a pixelszerű árnyékolás, a duplaüvegű ablakok, a természetes világítás és szellőzés növeli. Az épület tetején található napelemek és függőleges szélturbinák pedig annyi tiszta áramot termelnek, hogy az épületnek nincs szüksége külső áramforrásra. A Pixel egyedülálló homlokzata az irodaházat a szomszédos épületek közül, energiahatékonysága és szénsemlegessége pedig a világ legtöbb épülete közül emeli ki.

Forrás: http://inhabitat.com