Zöld építészet

Kerti szauna kilenc nap alatt

A skandináv országokban a szauna fontos része az otthonnak, kimondottan szociális térként funkcionál. Ez persze érthető, hiszen a hosszú télen, a sokszor fagyos hidegben nincs is jobb, mint egy vérpezsdítő szaunázás. A londoni Denzien Works és barátai egy kóros szaunahiányban szenvedő finn otthonon segítettek, méghozzá mindössze kilenc nap alatt.

A szaunához felhasznált faburkolatot a megrendelő már tizenkét éve a fészerben tárolta, csak éppen nem kapott engedélyt a szauna megépítésére, hacsak nem mobil szaunát épít. Ez viszont túlmutatott az azóta már boldog tulajdonos képességein, így segítségül hívta a londoni fiatalokat. Ők a helyszínen megtervezték és kilenc nap alatt fel is húzták a kis mozgatható szaunát.

A kis építményhez egyrészt a tizenkét éve tárolt faburkolatot, valamint helyben kitermelt fát használtak fel, az ablakok pedig mind újrahasznosítottak. A szauna betontalpakon áll, de ha az időjárás engedi, akár át is lehet vontatni a befagyott tóra, így a gőzös melegből a rögtön a jéghideg vízbe csobbanhat az ember.

Forrás: Dezeen