Zöld építészet

A pálya mellett ismét bajnok lett a McLaren Forma-1-es csapata

2012.11.12. - 11:34  |  Nincs hozzászólás

A Vodafone McLaren Mercedes 2010 után visszaszerezte a brit Carbon Trust Standard kitüntetést, melyet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért kapott a Forma-1-es istálló. A McLaren volt az első csapat a királykategóriában, mely kiérdemelte a kitüntetést, és idén sikerült duplázni.

A McLaren mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy Wokingban található központ és a benne zajló munkálatok minél kisebb mértékben terheljék a környezetet. Két évvel ezelőtt a McLaren Technology Centre (MTC) tarolt a hatékonyságával és azzal, hogy a közvetlenül benne zajló műveletek jelentősen kisebb CO2-terhelésnek teszik ki a környezetet. A McLaren Automotive közben felhúzta a McLaren Production Centre-t (MPC), és az új üzem kialakításában és tervezésében is kiemelt helyen szerepelt a környezettudatosság.

A McLaren éves szinten 9%-kal tudta csökkenteni a szén-dioxid-lábnyomát, melyet a létszámhoz viszonyított CO2-kibocsátás alapján számolnak. A 32 ezer négyzetméteres MPC 300 főnek ad munkahelyet, és a legmodernebb technológiával vértezték fel a környezetkímélés és a hatékonyság érdekében. A hűtést és a fűtést egyetlen központi egységből táplálják és szabályozzák, mely az MTC-ben található. A cég 300 tonna széndioxidot „spórol” azzal, hogy a legfejlettebb szimulációs technológiákat alkalmazzák a McLaren Racingben. Az MTC-ben hatékonyabb és hosszabb életű világítást telepítettek, így további 200 tonna CO2-től mentik meg évente a környezetet.

Martin Whitmarsh, a McLaren Mercedes csapatfőnöke nagy örömmel nyugtázta, hogy sikerült a duplázás:

„Környezettudatos cégek csoportjaként rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy sikerült ismét megszerezni a Carbon Trust Standardot, és ezzel mi lettünk az első Forma-1-es csapat, mely megvalósította ezt. Ezek a folyamatok lehetővé tették számunkra azt, hogy új területeket fedezzünk fel annak érdekében, hogy növeljük a hatékonyságot a szén-dioxid-kibocsátás területén, és hatékonyabbak legyünk az energiafelhasználásban is”- mondta a brit szakember.

„Ez demonstrálja az elkötelezettségünket az úttörő technológiák iránt, az új metodológiák iránt, és fáradhatatlanul dolgozunk azon, hogy javítsuk a hatékonyságot a szén-dioxid-kibocsátásban. Ezek egy folyamatosan mozgó célpontot jelentenek, és olyan célpontok, melyek üldözésében az egész cégünk elkötelezett.”

Fotó: McLaren

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »