Zöld építészet

Több lebegés Rotterdamban

Rotterdam városfejlesztési terveiben újabb vízen lebegő építmények szerepelnek – írja az ibtimes.co.uk.

A város jövőjéről való elmélkedésének apropóját az adja, hogy teljes üzemre kapcsolt a holland város új látványossága, egy ugyancsak a tenger vizén lebegő nagy pavilon, melynek mintegy négy teniszpályányi területén kiállítások, különböző események várják a látogatókat.

A megújuló energiák hasznosítására is gyakorlati példával szolgál: a három nagy félgömböt mintázó pavilon klímarendszerét a napenergia működteti, hozzá a tenger vizét is használja a rendszer.

A vízen lebegő létesítmények távlati – 2040-ig vázolt – tervei között bevásárlóközpont, iroda- és lakóépület-együttes is szerepel, utóbbiakban 13 ezer otthont hoznának létre és azok klímájáról a már elkészült pavilonéhoz hasonló berendezés gondoskodna.

A lebegő épületek tervei ugyanis a Rotterdami Klímakezdeményezés keretében egy klímabiztonsági elképzelés szerint valósulnak meg, helyi vállalkozások részvételével. Ezek egyike gyártotta az új lebegő rendezvényhelyszín fényáteresztő tetőzetét, egy EFTE néven előállított korróziómentes műanyagot, melynek súlya egy hasonló üvegből készült konstrukció súlyának mindössze 1 százaléka.