Zöld építészet

A Bullitt Center lesz a zöld irodák királya

A Föld Napja alkalmából nyitják meg hamarosan a világ „legzöldebb”, nem lakás célú épületét. Az amerikai Seattle városában lévő Bullitt Center nevet viselő irodaház felépítése átadásig mintegy másfél évig tartott.

Természetesen a mintegy 5 ezer négyzetméternyi irodaterülettel rendelkező hat emeletes épület teljesen saját erőből fedezi energiaszükségletét.

Ehhez nem csupán az kellett, hogy a megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezéseket telepítsenek az épületre (az egész tetőt napelempanelek borítják), hanem megfelelően takarékos víz- és fűtési rendszerrel kellett ellátni és megfelelően kiválasztott anyagokat kellett építéséhez felhasználni. Ennek köszönhetően a háznak gyakorlatilag nincs káros és szennyező anyagkibocsátása sem.

Hármas üvegezésű nyilászáró-rendszere arra is képes, hogy az időjárás függvényében automatikusan nyíljon és záródjon, ezzel biztosítva, hogy az épületben mindig friss legyen a levegő. Emellett ezeket olyan megoldással helyezték el, hogy az épületben, amíg lehet, mindenütt természetes fény mellett dolgozhassanak majd az emberek.

A világítás sem lesz energiafaló: automatikusan kikapcsol, ha az irodahelységeket nem használják.

Ciszternái összegyűjtik az esővizet, és a házban már felhasznált vízzel az épületet körülvevő növényzetet öntözik. Az épület mellett mintegy falként helyeznek el növényeket, védve az ott közlekedő gyalogosokat az utcai közlekedés zajától és szennyezésétől – írja az enn.com környezetvédelmi portál. Belsejének közepében egy üvegfalú lépcsőházat építettek, hogy inkább ott, mintsem lifttel közlekedjenek az irodisták.