Zöld építészet

Környezetbarát stadiont épít a San Francisco 49ers

Ha a Super Bowlt nem is nyerték meg, zöld stadionjukkal elsők lehetnek az NFL-ben: a San Francisco 49ers 2014-ben már egy mérföldkőnek számító stadionban játszhatja a hazai meccseit. A csapat CEO-ja elmondta: nem kirakatnak szánják a dolgot, és valóban a környezetvédelmet tarják szem előtt.

A csapat célja, hogy új standardot állítsanak fel az amerikai ligában azzal a stadionnal, melyet az NRG Energyvel közösen építenek fel, és a tervek szerint 2014-ben adják át. Az NRG Energy számára nem újdonság a zöld stadionépítés: eddig öt projektben (FedEx Field, Patriot Place, Lincoln Financial Field, and MetLife Stadium) vettek részt, bár ezeket többnyire „csak” kiegészítőkkel szerelték fel.

A cél egyszerű: az első olyan stadion megalkotása, mely LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) tanúsítvánnyal rendelkezik. Ebben egy 100 pontos rendszer szerint osztályozzák az épületeket, és minél több pontot kap a létesítmény, annál előkelőbb helyen végez a négy osztályt magában foglaló rendszerben.

„Azt akarom, hogy az emberek megértsék, ez nem azért lesz zöld, hogy elmondhassuk, ez egy zöld dolog; ez funkcionálisan zöld épület lesz”- mondta Jed York, a csapat CEO-ja a Santa Clarába tervezett komplexumról.

A dolog szépsége, hogy állam adókedvezményben részesíti azokat az épületeket, melyek LEED tanúsítvánnyal rendelkeznek, igaz ennek mértéke függ az adott államtól, de akár városról városra is változhat. A Daily Caller megkereste a városi tanácsot, hogy tájékozódjon az igényelhető kedvezményekkel kapcsolatban, de ott nem kívántak nyilatkozni. Az NRG Energy természetesen élni fog a lehetőséggel, és pályázni fognak a kedvezményre.

Ami a stadiont illeti, a számok meglehetősen impozánsak: a megvalósítása 1.2 milliárd dollárba fog kerülni. Három híd fog átívelni felette, melyeken napelemek lesznek elhelyezve. A tető szó szerint zöld lesz, melyen a növények alatt található talaj segítségével gyűjtik össze az esővizet, amit természetesen újrahasznosítanak. Az edzőközpont tetejét is napelemekkel borítják: a panelek maximális kapacitása 400 kilowatt lesz, mely elegendő ahhoz, hogy az év folyamán kizárólag zöld energiával táplálják a hazai meccseket.  A már említett zöld tetőt a luxus kilátóként funkcionáló torony tetején alakítják ki: ez összesen 27 000 négyzetméternyi felületet és 2000 tonna növényzetet és talajt foglal magában.

A parkolókban töltőállomásokat alakítanak ki az elektromos járművek részére, és a kerékpárok is külön helyet kapnak.