Zöld építészet

Nullenergiás lakóház

Észak-Amerikában elsőként kapta meg magán lakóház a legmagasabb fokozatú LEED Platinum tanúsítványt. A nullenergiás ház maximálisan kiérdemelte, az építkezésnél ugyanis végig gondosan odafigyeltek a fenntarthatóságra.

A kansasi Williams-York rezidencia kiváló példája a tudatos, zöld tervezésnek. Miután a telken álló házat a felkért építészek túl rossz állapotúnak ítélték a felújításhoz, egy új épület felhúzása mellett döntöttek. Hogy mérsékeljék az építkezés okozta ökológiai terheket, minden keletkezett hulladékot gondosan átválogattak az újrahasznosítás jegyében. E folyamat eredményeképp az anyagok közel 82%-át újból fel tudták használni a nullenergiás ház megépítéséhez.

Több szempontból is különleges az épület. Egyrészt napelemekkel, napkollektorokkal és geotermikus hőszivattyúval egyaránt fel van szerelve, így biztosítják a ház önfenntartó működését. Másrészt a teljes tervezés során figyelembe vették, hogy minél kevésbé sértsék a meglévő adottságokat. Részt vettek egy favédelmi programban és a tudatos tervezésnek köszönhetően elkerülhették a fák eltávolítását. Az okos elhelyezés és megfelelő árnyékolás miatt a ház fűtési és hűtési igénye is jóval kisebb az átlagosnál.

Forrás: http://inhabitat.com