Zöld építészet

Energiatakarékos lesz a Sanghajban épülő Disneyland

2013.05.31. - 16:36  |  Nincs hozzászólás

A Sanghajban építés alatt álló Disneyland környezetbarát, alacsony kibocsátású, “zöld” lesz – jelentette be a kivitelező cég csütörtök délután a kelet-kínai metropoliszban.

A 2011 óta épülő élménypark, amelyet a tervek szerint 2016-ban adnak át, az eddigi "legzöldebb Disneyland" lesz. A kivitelező cég az építés során is figyelmet fordít a környezetbarát elemek felhasználására, emellett a létesítmény maga is zöld technológiákat használ majd - fogalmazott a vállalat képviselője a részletes tervek ismertetésekor.

A sanghaji Disneyland elsődleges energiaforrásaként természetes gáz szolgál majd, amelyet egy energiatakarékos, zárt rendszer segítségével hűtésre, fűtésre és elektromos energia termelésére is használnak majd. A rendszer a hulladékhőt összegyűjti és visszaforgatja.

Az 520 millió jüan (19 milliárd forint) beruházással épülő "zöld" Disneyland évente 170 millió kilowattóra energiát termel majd, ami 20 ezer tonna szén felhasználásának felel meg, és ezzel mintegy 75 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarít meg - becsülte meg a cég.

A Sanghajban épülő Disneyland a floridai Disney hatodik élményparkja lesz a világon, és a harmadik - Tokió és Hongkong után - az ázsiai térségben. A létesítmény többségi tulajdonosa 57 százalékkal a kormányzati tulajdonban lévő Shanghai Shendi Group, a működtetésért is ez a vállalat felel. A Disney a fennmaradó 43 százalékot birtokolja, a menedzsmentet illető feladatokat pedig egy vegyesvállalat látja el.

Az élménypark a Magic Kingdom varázslatos birodalmát választotta központi témájául. A park köré egy 1730 hektáros turistaövezetet is terveztek, az odajutás segítésére pedig épül egy, közvetlenül a Disneylandbe vezető 9,2 kilométer hosszú metróvonal. A beruházók az első évben már több mint hétmillió látogatóra számítanak.

Forrás: http://mti.hu

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »