Zöld építészet

Lenyűgöző stadiont kap egy angol focicsapat

Futball, foci, labdarúgás. Nevezzük akárhogy, valószínűleg mindenkinek egy határozott kép jelenik meg lelki szemei előtt, 22 ember szórakoztat egy tömött stadionnyi embert, s ennek többszörösét otthon, a tv előtt.

De maradjunk a stadionoknál. Ezek a hatalmas komplexumok rengeteg energiát fogyasztanak, és építésük is rengeteg környezetszennyezéssel jár, ha figyelembe vesszük az alapanyagok előállítását is. Azonban egy angol focicsapat új stadionja ezekkel szembemegy, és egy környezetbarát megoldást kínál a sport helyszínéül.

stadion1

Talán nem a Forest Green Rovers az első focicsapat, ami az eszünkbe jut, tekintve, hogy az angol ötödosztályban játszanak, de vadi új stadionjuk határozottan feltette őket a mi térképünkre. Az épület tervezéséhez Zaha Hadid-ot kérték meg, aki tervezett egy gyönyörű, környezetbarát energiafelhasználással rendelkező fa-stadiont. A felhasznált fa is tudatos erdőgazdálkodást folytató fatelepekről származik.

stadion3

“A stadionok élettartama alatt, a környezetszennyezés háromnegyede az építkezéshez köthető. Ezért volt fontos számunkra, hogy természetes anyagokat használjunk az építkezés során. Plusz, a fa kölcsönöz egy természetes kinézetet a stadionnak.” – mondta az FGR elnöke, Dale Vince. Azt is elmondta, hogy az új stadion építése előtt “tiszta lappal szerettek volna indulni”. A tisztát úgy értette, hogy a stadion legyen annyira környezetbarát, amennyire csak lehet. A stadion még megújuló energiát is fog használni.

stadion2

A stadion egy hatalmas komplexum, a 40 hektáros Eco Park része lesz, ami egy 100 millió fontos (kb. 34,4 milliárd forint) beruházás. A komplexum egy sport és zöld-technológiai üzleti központ lesz Stroud városában. Az Eco Park területén rengeteg lehetőség lesz fedett helyen sportolni, edzeni. Lesznek több-funkciós közösségi épületek, és egy sport kutató intézet is. Ami az üzleti “negyedet” érinti, rengeteg környezetbarát anyagból épített, letisztult, modern iroda is lesz.

stadion4

Forrás: http://www.zaha-hadid.com/