Érdekességek

Pence: “Embert küldünk a Holdra és a Marsra”

2017.07.10. - 16:49  |  Nincs hozzászólás

A hidegháború idején kardinális kérdés volt, hogy a két nagyhatalom közül ki hódítja meg először a világűrt. Az űrverseny néven elhíresült események csoportjából – több szovjet győzelemmel – az Egyesült Államok került ki nyertesként, amikor 1969-ben embert küldött a Holdra.

A közel 50 éve bekövetkezett esemény óta az űr felfedezése világszerte, de legfőképpen az USA-ban határozottan háttérbe szorult. Rengeteg pénzt vontak el a NASA-tól, és más szervezetektől, ezzel ellehetetlenítve az olyan technológiai fejlődést, ami a második világháborút követő 2-3 évtizedben volt jellemző. Viszont, ha hihetünk az USA jelenlegi alelnökének, Mike Pence-nek, akkor ez hamarosan változhat.

space2

Az alelnök a floridai Kennedy Space Center-ben tartott beszédet, ahol egy meglehetősen bátor ígéretet tett. Azt mondta, hogy az Amerikai Egyesült Államok, a közeljövőben asztronautákat fog küldeni a Holdra és a Marsra is. A National Space Cuncil tagjaként Pence azt ecsetelte, hogy az új, ambiciózus célok arra fogják ösztönözni a mérnököket, hogy ismét az USA legyen az űr felfedezések vezetője.

SCHRIEVER AIR FORCE BASE, Colo. -- (U.S. Air Force photo/Christopher DeWitt)

"A nemzetünk vissza fog térni a Holdra, és amerikai asztronautákat fogunk a Mars felszínére küldeni." - mondta Pence, majd megtapsolta a szervezet erőfeszítéseit, amiért a "tudományos fantasztikumból, tudományos tényeket csinálnak." Persze hű alelnökként Trumpot is megemlítette. "Bajnokként" hivatkozott rá, aki az amerikai űrkutatást egy vadi új korszakba fogja vezetni.

Pence megjegyezte, hogy a nemzetbiztonság szempontjából is fontos az űrkutatás fejlesztése, ahogy arról is beszélt, amit Trump még a beiktatási beszédében mondott. "Fel kell tárnunk az űr rejtélyeit. És biztosíthatom önöket, hogy Donald Trump vezetése alatt, az amerikai biztonság éppoly domináns lesz a mennyekben, mint a Földön."

space3

Az eseményen újraélesztették a National Space Cuncli-t is, ezentúl a tagok között lesz rengeteg szakértő, katonai szakember, sőt magán vállalatok tagjai is, hogy együtt fejlesszék az űrrel kapcsolatos irányelveket. Az NSC-t eredetileg még az idősebbik Bush elnöksége alatt hozták létre, 1989-ben, de 93-ban beszüntették. A szervezet újraélesztését a NASA egyik adminisztrátora, Robert Lightfoot is üdvözölte. "Az NSC újra-felállítása is mutatja, hogy Trump érdekelt a mi munkánkban. Azt is mutatja, hogy valójában mennyire is fontos az űr felfedezése a gazdaság, a nemzetünk és nem utolsó sorban a bolygónk szempontjából is."

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Stephen Hawking legszörnyebb jóslatai a jövőnkre nézve

Stephen Hawking brilliáns asztrofizikus volt, akinek munkája sokakat...

2018.03.18. - 13:12 tovább »

Alíz tükörországban: Kína felavatta a világ legnagyobb üveghídját

A szenteste mindig is a csodákról volt ismert. 2017 december 24-én Kína...

2018.03.15. - 09:00 tovább »

Cukornádra vált a LEGO

A Lego elhatározta, hogy egy új kollekciót hoz létre, aminek elemei...

2018.03.13. - 10:19 tovább »

Friss cikkek

Gyalogost gázolt az Uber önvezető autója

Egy nem túl pozitív mérföldkőhöz érkezett az önvezető technológia,...

2018.03.19. - 23:05 tovább »

Olyan tengeri élőlényt fedeztek fel, ami képes nanoméretűvé emészteni a...

Az Antarktisz környékén bukkantak a tudósok olyan sarki krillekre, amik...

2018.03.14. - 16:04 tovább »

Akár 1 000 kilométerre nőhet az elektromos autók hatótávolsága

Az elektromos autók egyik legnagyobb hátránya a benzines és dízeles...

2018.03.14. - 07:00 tovább »