Környezetvédelem

Siessen, ha napelemekre kérne támogatást

2022 februárjának elején zárul le az ingyen napelemes támogatás első üteme, és hónapokat kell várnunk az újabb körre.

Tavaly december 6-án startolt az a régóta várt pályázat, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást biztosítanak az alacsony jövedelmű háztartásoknak a napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokhoz. A csomagban csak napelemes rendszer kiépítésére bruttó 2,9, napelemes fűtéskorszerűsítésre pedig 11,3 millió forint igényelhető. Pályázni elektronikusan lehet, a csomag az előzetes becslések alapján háztartások tízezreinek nyújt majd segítséget. A támogatás olyan ingatlanok számára érhető el, ahol a tulajdonosok átlagjövedelme 2020-ben nem volt több 4,85 millió forintnál. Részt venni nem csak családosoknak lehet, de előnyt jelent, ha az érintett háztartásban élnek gyerekek. A pályázati rendszerben emellett elsőbbséget élveznek a fejlesztendő régiók.

A programot négy ütemben, regionális bontásban valósítják meg. Mivel hamar kiderült, hogy a pályázat iránt rengetegen érdeklődnek, az első ütemet utóbb meghosszabbították. Ezen forduló legtöbb csoportja már le is zárult: Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében január 16-án, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyében január 23-án, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig január 30-án. Az ütem utolsó csoportjában, Budapesten és Pest megyében még február 6-áig lehet benyújtani pályázatot.

A második kör szintén Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyével kezdődik majd, mégpedig 2022. szeptember 12-én, a program újabb ütemére tehát hónapokat kell majd várnunk. Az ingyen napelemes pályázat mellett, előreláthatóan 2022. december 31-éig ugyanakkor folyamatosan elérhető az otthonfelújítási támogatás. Ebben a csomagban különböző kül- és beltéri munkák, többek között napelemes projektek után igényelhető utólag a beruházás legfeljebb 50 százaléka, maximum 3 millió forint. Az összeget a munkadíj és anyagköltség után fele-fele arányban adják.