Környezetvédelem

Robotok vehetik át a napelemek telepítését

A Terabase Energy napelemes telepítő rendszereket fejleszt, amelyek jelentősen növelik a telepítési hatékonyságot, és nemrég 25 millió dollár tőkefinanszírozást kapott.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az amerikai Sarcos Robotics robotikai cég és a Terabase Energy napelemes vállalat is kulcsfontosságú üzleti fejlesztéseket jelentett be: úgy tűnik, a napelemes projekteket segítő robotok egyre közelebb kerülnek gyakorlati elterjedésükhöz – számol be a PV Magazine. A napenergiás kapacitásnövelésre vonatkozó célok elérése érdekében rengeteg új telepítési szakemberre lenne szükség, sok vállalat ezért az autonóm, robotizált megoldások felé fordulna. A Terabase Energy, a Terafab automatizált telepítő rendszer fejlesztője nemrégiben 25 millió dolláros tőkefinanszírozást jelentett be. A vállalat szerint a Terafab technológiája megduplázza a telepítési termelékenységet a hagyományos közüzemi telepítési módszerekhez képest, a rendszerben többek között logisztikai szoftverek, egy helyszíni irányítóközpont, egy automatizált szerelőszalag és a nap 24 órájában működő telepítő roverek segítik a munkát. A Terabase idén a kaliforniai Woodlandben egy gyártóüzemet is megnyitott, ahol jelenleg az első gigawattos Terafab-összeszerelősor készül.

„Tavaly sikeresen teszteltük a Terafabot a terepen, egy 400 megawattos texasi telephely 10 megawattjának kiépítésével” – mondta Matt Campbell, a cég vezérigazgatója és társalapítója. A vállalat szerint megoldása skálázható, moduláris felépítésű, gyorsan replikálható és telepíthető. A szintén amerikai Blattner Company eközben a közelmúltban partnerségre lépett a Sarcos Robotics-szal, hogy optimalizálja a munkavállalók biztonságát és növelje a közüzemi napenergia-projektek telepítési hatékonyságát. Matt Hadsell, a Blattner innovációs és fejlesztési vezetője szerint rendkívül optimisták a robotok alkalmazásával kapcsolatban.

A Sarcos robotrendszere egy autonóm munkajárműből áll, amely a vállalat Guardian XM robotkarját és egy autonóm szállítójárművet foglal magába. A technológia kamerák segítségével azonosítja, hogy hova kell a paneleket felszerelni. A robotkar ezután egy vákuumrendszer segítségével felemeli a panelt, és oda helyezi, ahol a rögzítőszerkezethez kell illeszteni. A végső rögzítést szakember végzi.

 

Kép: Sarkos