Megújuló energiaforrások

Tudom pusztán napelemekkel fűteni a házat?

Hogyan fűtsek napelemekkel?

Az első lépés, hogy ingatlanunkra felszerelésre kerül egy megfelelő méretű napelemes rendszer, ami áramfogyasztásunkhoz igazodva előállítja azt az energiamennyiséget, amelyre háztartásunknak szüksége van. A rendszer méretezését és tervezését végrehajtó szakemberek figyelmét érdemes felhívni arra, hogy az épület fűtését is a napelemes rendszer segítségével kívánjuk majd biztosítani. Amennyiben rendelkezünk ilyen jellegű berendezéssel, akkor egyelőre csak elektromos áramot tudunk előállítani, amit egy másik berendezéssel hőenergiává kell átalakítanunk. Mindezt úgy tudjuk végrehajtani, hogy ingatlanunkba beszerelünk egy elektromos kazánt, vagy szobánként bármilyen villamos fűtő berendezést, esetleg klímát. Ezek a fűtőberendezések ugyan relatíve nagy energiafogyasztással bírnak, de ezzel nem kell törődni, ha a szükséges energiát elő tudjuk állítani a napelemek segítségével.

MIRE KELL ODAFIGYELNI A FŰTŐBERENDEZÉSEK ESETÉBEN?

A klímaberendezések és az elektromos kazánok esetében kiemelten oda kell figyelni arra, hogy azok megfelelő és bizonyos időközönkénti karbantartása megtörténjen. A klímáknál például, ha hűtésre és fűtésre is használatosak, akkor érdemes őket évente 2-szer is ellenőriztetni, tisztíttatni. A klímák egyik nagy előnye, hogy nem csak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmasak.

Fontos tudni, hogy a légkondicionálók a hideg levegőt a bennük található speciális gázok révén állítják elő. Ezek a gázok többnyire olyan anyagok, melyek bizonyos fokú ózonlebontó képességgel rendelkeznek. A korai szerkezetek szivárgási értéke jelentős, illetve a bennük felhasznált gázok ózonréteget károsító képessége is jelentős. A klímaberendezések működése, akkor környezetbarát, ha az üzemeltetésükhöz szükséges energiát megújuló energiaforrásból, például napelemes rendszer használatával állítjuk elő.

A zöld energia előállítása során nem kerül a légkörbe üvegházhatást okozó gáz, így a fent leírt spirálfolyamat megszakad. Emellett törekednünk kell arra, hogy olyan berendezéseket vásároljunk, amelyek zéró szivárgási értékkel és alacsony fokú ózonlebontó képességű gáztöltéssel rendelkeznek. Jelenleg az R32-es hűtőközeg – ami egy speciálisan tisztított fluorid – számít a legkörnyezetbarátabb megoldásnak.