Megújuló energiaforrások

Az MVM Csoport átadta oroszlányi naperőművét

Az MVM Zöld Generáció Kft. Oroszlányban átadta országos naperőművi hálózatának új egységét, amely a volt bokodi erőmű zagytározóján épült fel.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, szeptember elejéig több naperőművi kapacitás létesült az országban, mint korábban bármelyik teljes évben. A 6000 megawatt elérésére 2030-ra számítottak, a mostani előrejelzések szerint ekkorra akár 12 ezer megawatt is lehet a napelemekkel termelt energia. Koncz Zsófia ismertette: júniusra a hazai ipari naperőművek beépített kapacitása meghaladta a 3000 megawattot, a háztartási méretű naperőműveké a 2000 megawattot, az ország összes napenergia kapacitása jelenleg 5207 megawatt. A miniszterhelyettes kiemelte, az ipari fotovoltaikus létesítmények a villamosenergia-rendszer összes beépített teljesítményének közel 30 százalékát adják.

A napelemeknek és az atomenergiának köszönhetően Magyarország több óráig képes villamosenergia-felhasználását karbonmentes forrásokból fedezni, sőt a termelt energiát exportálni – emelte ki. A politikus emlékeztetett arra, hogy januárban Napenergia Plusz Program néven 75 milliárd forintos pályázat indul, amely a családokat támogatja a megtermelt zöldenergia felhasználásában és tárolásában. A háztartások vissza nem térintendő támogatást kapnak, ami költségeik 65 százalékát fedezi. Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője példaértékűnek nevezte, hogy egy korábban pernyetárolónak használt területet előbb rekultiváltak, majd az energiatermelés hagyományait fenttartva az MVM naperőmű telephelyeként újra hasznosította.

Az MVM Zöld Generáció Kft. naperőművi projektje 2021-ben indult, amelynek keretében a társaság 6,7 milliárd forint beruházással oszágszerte 28, egyenként 0,5 megawatt (MW) kapacitású naperőművet épít 2023-ig. A beruházást 31,3 százalékban támogatásból, 68,7 százalékban saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport. A társaság közleménye szerint az egységek közül a legtöbbet, 15-öt Oroszlányban, a helyi hőerőmű zagyterében, mezőgazdaságilag nem hasznosítható területen létesítették, de a többi naperőmű is jellemzően barnamezős beruházásként épült meg, nem hasznosított erőművi területeken, illetve önkormányzatoktól bérelt ingatlanokon. A 28 tagú rendszer névleges teljesítőképessége 13,911 megawatt (MW), az erőművek évente 69 ezer gigajoule (GJ) villamos energia megtermelésére képesek, ami több mint 8000 háztartás éves villamosenergia-szükségletének fedezésére elég. A létesítmények működésével évente közel 19 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

A projekt keretében az oroszlányiakon kívül további öt létesült Pécsen, egy-egy pedig Berettyóújfalun, Dánszentmiklóson, Dorogon, Kunszálláson, Nyírcsaholyon, Pusztaföldváron, Sükösdön és Vésztőn. Az erőművek tervezett élettartama 25 év. Az MVM Zöld Generáció Kft. az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. A társaság a nyilvános cégadatok szerint 2022-ben 3,56 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 2,12 milliárd forintos adózott eredményt ért el, míg egy évvel korábban 2,1 milliárd forintos bevétel mellett 418 millió forintos veszteséggel zárt.