Érdekességek

Jövőre felszállhat az első repülő autó?

2017.10.10. - 06:00  |  Nincs hozzászólás

Sok éve már, hogy a legkülönbözőbb vállalatok mutatnak be egy tervet, egy koncepciós grafikát repülő autójukról. Eddig azonban ezek mind csupán koncepciók voltak, valódi technika és prototípus egyik mögött sem volt. Jövőre azonban megérkezhet az első valódi, működő repülő autó.

Az emberiséget mindig is izgatta a repülés. Attól eltekintve, hogy repülőket már képesek vagyunk építeni, már száz éve is úgy képzelték el az új évezredet, hogy repülő autókkal fogunk közlekedni. Sőt, 1989-ben, a Vissza a jövőbe második részében is láthattuk 2015-öt, ahol repülő autók, égi autópályák és lebegő gördeszkák vannak. Ugyan már tudjuk, hogy 2015-ben még nem voltak repülő autók, de lehet végre vége az évek óta húzódó koncepcióknak és terveknek.

A függőleges fel- és leszállásra képes (Vertical takeoff and landing - VTOL) járművek most végre tényleg felszállnak a tervezőasztalokról. Jelentések szerint ugyanis az Airbus készen áll, hogy saját VTOL járművét, a CityAirbust felküldje 2018-ban. A légi taxi önvezető lesz és elektromos motorok fogják hajtani. A CityAirbus segítségével bárki kikerülheti az alatta bedugult utcákat, és egy új, elérhető árú, ráadásul környezetbarát módon juthat el célpontjához.

airbus2

Az Airbus bejelentette, hogy sikerrel zárult a CityAirbus első hajtómű tesztje, ami azt jelenti, hogy az első teljes tesztrepülésre már jövőre sor kerülhet. "Most már sokkal pontosabban látjuk, hogyan is működik élesben a CityAirbus innovatív elektromos hajtómű rendszere. Tovább fogunk rajta dolgozni, folyamatosan teszteljük majd, és minél előbb elkészítjük a teljes CityAirbust." - mondta Marius Bebesel, a CityAirbus vezető mérnöke.

A CityAirbus egy négy propelleres felépítéssel fog rendelkezni. Elsősorban a biztonságra és az alacsony hangszennyezésre gondoltak a tervezők, ennek megfelelően a 100 kilowattos Siemens motorokat négy akkumulátor hajtja. Összesen maximum négy ember szállítására lesz képes, akiket 120 km/h-s sebességgel fog eljuttatni a levegőben a céljukhoz. Mindezt előre programozott, fix útvonalakon. Kezdetben még pilóta fogja majd irányítani a légi taxikat, de a jövőben képes lesz önmagától repülni.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Az Apple alkalmazottai rendszeresen belesétálnak az Apple Campus új üveg...

Az Apple dolgozói rendszeresen nekimennek a 2017-es év során átadott...

2018.02.18. - 09:00 tovább »

A Pepsi kulaccsal reformálná meg az üdítőital iparát

Az üdítőital piacán különös változások mentek végbe, ugyanis legyen...

2018.02.18. - 06:00 tovább »

Dél-Afrika nemzeti katasztrófaként kezeli az ivóvíz-krízist

Tovább tombol a szárazság Dél-Afrikában, ezzel a világ első olyan...

2018.02.13. - 13:00 tovább »

Friss cikkek

“Nem vagyunk felkészülve” a klímaváltozásra

Egyre többet teszünk annak érdekében, hogy a klímaváltozást...

2018.02.17. - 16:10 tovább »

Bemutatkozik a Big Buddy Bike

Az kis, elektromos járművek elképesztően népszerűek tudnak lenni, hát...

2018.02.16. - 11:00 tovább »

Trump keményen megnyírbálja a klímakutátás büdzséjét

Eddig sem volt titok, hogy Trump nem hisz a klímaváltozásban. Ezt...

2018.02.16. - 09:00 tovább »