Érdekességek

Megújulnak a barlangok a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén

2011.11.14. - 13:51  |  Nincs hozzászólás

Megújulnak a barlangok a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén; a csopaki központú igazgatóság 128 millió forint uniós támogatást nyert az élettelen természeti értékek – barlangok, források, víznyelők – védelmére kiírt pályázaton – tájékoztatta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geológiai szakreferense az MTI-t.

Mint azt Korbély Barnabás kiemelte: az állami természetvédelemnek eddig nem volt lehetősége ilyen nagyságrendű összeget a Káli-medence kőtengereinek tisztítására, barlangok természetvédelmi célú felújítására, és tájrendezésre fordítania. Kiemelte, hogy a projekt keretében a fokozottan védett Tapolcai-tavasbarlangban összesen 69 millió forintos beruházással egyebek mellett kicserélik a világítási rendszert is. Az új, korszerű LED-es lámpák kevesebbet fogyasztanak, és nem kedveznek az úgynevezett lámpaflóra megjelenésének - fűzte hozzá.

A több mint három kilométer hosszú tapolcai barlangban - amelyből mindössze egy 300 méteres szakasz közelíthető meg a turisták számára - felszámolják az omlásveszélyes részeket, és az egyedülálló földtani örökséget megtisztítják a megnyitása óta eltelt száz évben beépített természetidegen anyagoktól. A munkálatokat a barlang vízének leeresztésével kezdték meg, jelenleg a régi hálózat eltávolítását végzik a turisták elől ezért bezárt tavasbarlangban.

A projektvezető megemlítette, hogy a Veszprém megyei város alatt eddig több mint kilenc kilométeres barlangrendszert tártak fel, és Tapolca "ementáli sajtra" épült - azaz a város földtani felépítésénél fogva számos, eddig nem feltárt barlanggal rendelkezik.

Szólt arról is, hogy megtisztítják a Káli-medence Európa szerte híres kőtengereit, amelyet évszázadokkal ezelőtt malomkőfaragásra halmoztak fel. A kővágóörsi kőtenger, a salföldi kőtenger, a gyulakeszi Papsapka-kövek mellett eltávolítják a tájidegen fás szárú növényzetet a szentbékkállai kőhát eredeti állapotban megmaradt sziklasorozatáról is. A tervezett beavatkozás magában foglalja az egykori bányagödrök feltöltését és a tájsebek felszámolását.

Korbély Barnabás elmondta, hogy az igazgatóság működési területén található 701 barlang közül néhányat élet-, és természetvédelmi okból lezárnak. Példaként a szakember a nagyvázsonyi Baglyas-víznyelőbarlangot, a bakonyszücsi Fukómacskás-víznyelőbarlangot említette, valamint bakonyjákói, balatonedericsi, dudari és szentgáli geológiai képződményeket sorolt. Közlése szerint a 24 helyszínen zajló beruházások 2013-ban fejeződnek be.

Forrás: http://www.mti.hu

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »