Környezetvédelem

Kötelező visszavenni a műanyag palackot

2010. június 1-től az 500 négyzetméternél nagyobb üzlethelységben kötelező a használt, hulladék kereskedelmi csomagolás visszavétele, ha azt a fogyasztó visszaviszi az értékesítőhelyre – adta közzé az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

A Kormány még a múlt évben döntött a csomagolásról és a csomagolási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló 94/2002. számú kormányrendelet módosításáról. A változás lényege, hogy 2010. június 1-től az 500 négyzetméternél nagyobb üzlethelységben kötelező a használt, hulladék kereskedelmi csomagolás visszavétele, ha azt a fogyasztó visszaviszi az értékesítőhelyre. Kereskedelmi csomagolás a hulladékgazdálkodási joganyag szerint kizárólag az italféleségek csomagolása (függetlenül annak anyagától, ami lehet például üveg, műanyag, fém, karton), valamint a műanyag bevásárló reklámtáska. Nem része a kereskedelmi csomagolásnak például a tejfölösdöböz, cukroszacskó, uborkásüveg, ezeket már nem lehet használat után a boltba visszavinni. A változás mintegy kétezer üzletet érint. A kereskedelmi vállalkozásoknak megállapodást kellett kötniük a bevezetés határidejéig egy hulladékhasznosítást koordináló szervezetekkel, ezt követően pedig a hulladék begyűjtőkkel. A szerződéskötést követően be kellett szerezni és ki kellett helyezni a visszagyűjtést lehetővé tévő gyűjtő edényzeteket, tárolókat, gyűjtőszigeteket. A kereskedőknek meg kellett szervezniük a kihelyezést, tárolást, a begyűjtőknek a megfelelő logisztikai hátteret. Az egyes üzletek eltérő megoldást választhatnak, így egyeseknél a hagyományos szelektív hulladékgyűjtő sziget, máshol pedig más gyűjtő edényzet segíti a visszagyűjtést.

A cél az, hogy ezek a hulladék csomagolóanyagok nagyobb arányban legyenek visszagyűjthetők, újrahasznosíthatók, így ne a kukába, majd hulladéklerakóba jussanak, szennyezve a környezetet. A vásárló választhat, hol helyezi el a feleslegessé vált italcsomagolást, szelektív hulladékgyűjtő szigeten, vagy esetleg visszaviszi a boltba. A visszavételt a teljes nyitva tartási időben lehetővé kell tenni. A bevezetett új visszagyűjtési csatorna független az italcsomagolások betétdíjas rendjétől, ahol a szabályok változatlanok: a betétdíjas palackot továbbra is köteles a kereskedő visszaváltani.