Környezetvédelem

Újonnan felfedezett fajok

Hogy a természet milyen sokszínű, azt csak sejthetjük, hiszen még a mai világban is, amikor már szinte nincs egy ismeretlen szelete sem a Földnek, folyamatosan fedeznek fel új fajokat, és nemcsak a mély óceánban, hanem a szárazföldön is. Íme néhány a számunkra eddig ismeretlen fajok közül.

A délkelet-ázsiai Nagy-Mekong régióban 2010 óta nagyjából 200 új fajt azonosítottak, köztük van egy csak női egyedekből álló, klónozással szaporodó gyíkfajta, öt húsevő növényféle, és a fekete-fehér majom, amelyet csak Elvis-majomként emlegetnek (rendszertani neve: Rhinopithecus strykeri). Az Elvis-majom többek között arról ismert, hogy a két térde közé húzza a fejét esős időben, hogy megakadályozza, hogy víz folyjon a felfelé álló orrnyílásaiba. Nevét a Királyéra hajazó frizurája miatt kapta.

Fotó: Fred Kraus

Pápua Új-Guineában két békafajt fedeztek fel, mindkettő egyedei kisebbek, mint egy M&M. Az egyik a Paedophryne dekot, amely 8,5-9 milliméteres, a másik pedig P. verrucosa, melynek egyedei 8,8-9,3 milliméteresre nőnek meg. Fred Kraus zoológus fedezte fel az icipici békákat, de Pápua Új-Guinea több ezer, frissen felfedezett faj hazája. Kraus elmélete szerint ezek a békák azért fejlődtek ilyen kisméretűvé, hogy betöltsék a táplálékláncban azt a szerepet, amire más teremtmények nem képesek, a minibékák elsősorban atkákkal táplálkoznak. A két békafaj felfedezése arra engedi következtetni a tudósokat, hogy még több miniatűr faj létezik a vidéken, amit még nem ismerünk.

Fotó: Tim Davenport

Tanzánia eldugott vidékein egy nagyméretű, sajátos mintázatú szarvasviperát fedeztek fel, de az állat pontos élőhelyét a tudósok nem árulták el, hogy megvédjék az eleve kritikusan veszélyeztetettnek nyilvánított fajt. A Matilda-szarvasviperának elkeresztelt (Atheris matildae) kígyó több mint 6 méter hosszú, és a kétmillió évvel ezelőtt fejlődhetett ki legközelebbi rokonából, az erdei szarvasviperából (Atheris ceratophora), de a Matilda hosszabb, más a mintázata és a szarvai is nagyobbak. (További képek a szarvasviperáról itt.)