Megújuló energiaforrások

Európa nyomul előre a befektetésekben tiszta energiába

A tiszta energiákba történő befektetések terén Európáé a főszerep – állapítja meg egy napokban ismertetett közös tanulmány, amit a Pew Charitable Trust és a Bloomberg Finance szervezetek készítettek.

Az ázsiai sajtó kiemelten foglalkozik ezzel a tanulmánnyal, ezzel is ráirányítva a figyelmet egyes vezető ázsiai gazdaságok némi lemaradására ezen beruházások területén. A kínai chinadaily.com hírportál részletezi, hogy a vezető tíz beruházó közé került tavaly Franciaország, mert negyedével növelte ilyen befektetéseit, melyek értéke elérte a 4 milliárd dollárnak megfelelő összeget, Olaszország a 2009. évi nyolcadik helyéről feljött a negyedik helyre tavaly, mert közel 14 milliárd dollárnyi befektetés történt az országban az úgynevezett tiszta energiába.

Spanyolországban ezen beruházási érték 4,8 milliárd dollár körül alakult, amivel jócskán ott van a beruházók tízes toplistáján. Ennek dobogós helyein – Kína mögött ugyan – Németország és az USA osztozik, de a németek 41 milliárd dollárt meghaladó tavalyi beruházási értékkel a megújuló energiákba leelőzték az amerikaiakat. Indiának egyelőre a hetedik helyre jutott. Az amerikai szakemberek közreműködésével készült tanulmány leszögezi, hogy Európában „konzisztens”, azaz következetes az a politika, ami a megújuló energiák más régiókénál egészében dinamikusabb hasznosítását segíti.

Különösen jellemző ez a napenergia hasznosítása terén, a beruházások múlt évi növekedése az előző évhez képest főleg annak köszönhetően nőtt kiemelkedő ütemben, hogy a nappanelek ára fokozatosan csökken, három év alatt mintegy 60 százalékkal. Ez a kisebb vállalkozások ilyen beruházásait ösztönözte, ezek értéke kétszeresére duzzadt tavaly és elsősorban Németországra volt jellemző. Olaszország volt viszont az, ahol tavalyra paritásossá vált a hálózatival a nap energiájával termelt áram ára.