Megújuló energiaforrások

Európa nyomul előre a befektetésekben tiszta energiába

2011.08.24. - 15:44  |  Nincs hozzászólás

A tiszta energiákba történő befektetések terén Európáé a főszerep – állapítja meg egy napokban ismertetett közös tanulmány, amit a Pew Charitable Trust és a Bloomberg Finance szervezetek készítettek.

Az ázsiai sajtó kiemelten foglalkozik ezzel a tanulmánnyal, ezzel is ráirányítva a figyelmet egyes vezető ázsiai gazdaságok némi lemaradására ezen beruházások területén. A kínai chinadaily.com hírportál részletezi, hogy a vezető tíz beruházó közé került tavaly Franciaország, mert negyedével növelte ilyen befektetéseit, melyek értéke elérte a 4 milliárd dollárnak megfelelő összeget, Olaszország a 2009. évi nyolcadik helyéről feljött a negyedik helyre tavaly, mert közel 14 milliárd dollárnyi befektetés történt az országban az úgynevezett tiszta energiába.

Spanyolországban ezen beruházási érték 4,8 milliárd dollár körül alakult, amivel jócskán ott van a beruházók tízes toplistáján. Ennek dobogós helyein - Kína mögött ugyan - Németország és az USA osztozik, de a németek 41 milliárd dollárt meghaladó tavalyi beruházási értékkel a megújuló energiákba leelőzték az amerikaiakat. Indiának egyelőre a hetedik helyre jutott. Az amerikai szakemberek közreműködésével készült tanulmány leszögezi, hogy Európában „konzisztens”, azaz következetes az a politika, ami a megújuló energiák más régiókénál egészében dinamikusabb hasznosítását segíti.

Különösen jellemző ez a napenergia hasznosítása terén, a beruházások múlt évi növekedése az előző évhez képest főleg annak köszönhetően nőtt kiemelkedő ütemben, hogy a nappanelek ára fokozatosan csökken, három év alatt mintegy 60 százalékkal. Ez a kisebb vállalkozások ilyen beruházásait ösztönözte, ezek értéke kétszeresére duzzadt tavaly és elsősorban Németországra volt jellemző. Olaszország volt viszont az, ahol tavalyra paritásossá vált a hálózatival a nap energiájával termelt áram ára.

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »