Megújuló energiaforrások

A megújuló energia és a művészet fúziója

A szélerőművek megváltoztatják a táj jellegét, és bár zöld energiát szolgáltatnak, mégis megbontják a természet egységét. Horst Gläsker német művész szerint hatalmas lehetőség rejlik a szélturbinákban, hogy ne csak high-tech erőművek, hanem monumentális műalkotások, „egy új kor szimbólumai, a kreatív gazdaság ikonjai” legyenek.

Horst Gläsker AERO_ART projektjének keretein belül vibrálóan színessé és izgalmasan mintássá változtatná az unalmas, egy színű fehér szélkerekeket. Gläsker azt reméli, hogy a hagyományostól eltérő, feltűnő külső megváltoztatná a szélerőművekhez fűződő attitűdünket – akár a közelükben dolgozunk, élünk, vagy egyszerűen csak elhajtunk mellettük.

„A szélturbina a megújuló energia egyik jelképe, a jövő igényeire szabott haladó szellemiségű technológia. Fontos, hogy erre felhívjuk a figyelmet” – olvasható Gläsker honlapján a projekt bemutatójában. A szélkerekek „kiszínezése” tehát nem pusztán öncélú, szépészeti érdekeket szolgál, hanem mintegy a szélerőműveknek kijáró pozitív figyelem kivívására irányul. Gläsker elképzelése annyiban különbözik Raynaud „díszkivilágított” turbináitól, hogy míg utóbbiak éjszaka, előbbiek pedig nappal nyújtanák a szokatlan látványt.