Megújuló energiaforrások

Magyarország legnagyobb teljesítményű és legnagyobb felületű napeleme egy Tesco áruház tetején

A Tesco elkötelezett a környezetvédelem, az energiatakarékosság iránt, így a Dunakeszi-Fót áruházának tetejére megépítette Magyarország legnagyobb beépített teljesítményű napelem mezőjét. A május óta üzemelő napelemek villamos energiát termelnek, csökkentve ezzel az áruház energia felvételét a közcélú hálózatból.

A 2500m2 összterületű és 422 kWp teljesítményű napelemtábla éves megtermelt energiamennyisége 400 MWh (megawatt óra), ami megfelel körülbelül 200 családi ház együttes, éves villamos energia felhasználásának.

A Tesco valamennyi áruháza esetében igyekszik a környezetbarát technológiák alkalmazására, így természetesen a Dunakeszi-Fót Tesco is az áruházlánc környezettudatos tervezési és kivitelezési koncepciójának példája.

Az óriási napelem mellett számos energiatakarékos és környezetbarát megoldás került beépítésre, mint például a levegő minőségét a mindenkori igény alapján szabályozó rendszerek (légmennyiség és frisslevegő), hő-visszanyerő berendezések, mint a kereskedelmi hűtés hőjének visszanyerése a használati meleg víz előállítása céljából, valamint a kereskedelmi hűtés során alkalmazott megoldások, mint például a korszerű világítás-technika.

A Dunakeszi-Fót Tesco hipermarket a környezetbarát tervezés és kivitelezés révén Közép-Európában egyedülálló energia megtakarítási mutatókkal a régió eddigi legzöldebb áruháza.