Megújuló energiaforrások

Itt a napelemes szövetkezetek divatja

Van, ahol afféle szövetkezeti tagként részesülnek naperőművek áramtermeléséből az Egyesült Államok polgárai.

Az elemek százaival létesült napelem-parkok akár egyetlen paneljére is lehet „szövetkezeti tagsági jogot” szerezni, minek fejében a tag a villanyszámlájából arányos fizetési kedvezményt kap.

Nincs szüksége tehát a napelemes rendszer saját ingatlanára történő telepítésére, magánerőből. A majdani közösből meghitelez egy vagy több nappanelt, és annak egész élettartama alatt kapja vissza a befektetési értéket havi részletekben.

Jellemzően legalább egy vagy több MW-os létesítményekről van szó, melyeket lakott körzetekhez közeli térségekben helyeznek el, lehetőség szerint minél nagyobb benapozású helyeken.

Az ugyanis mára bizonyítottá vált, hogy az amerikai lakástulajdonosok ingatlanainak jelentős része nem ideális arra, hogy arra szolár berendezéseket tegyenek. Vagy az engedélyezése problémás vagy nem süt oda eléggé a nap vagy egyszerűen a bérlői szerződés akadályozó tényező.

Arra viszont sok amerikainak van pénze, hogy egy-egy 230 W-os panelre bő félezer dollárt áldozzon, amivel lehetősége van nettó 2 és fél dollár/Watt áron áramhoz jutnia.

Elsősorban Colorado, Új-Mexikó és Minnesota államokban vannak ilyen közösségi naperőművek. Kiszámították, hogy ezeknél egyetlen panellel 45 dollár takarítható meg évente, mely megtakarítás a napkollektor-rendszer teljes élettartama alatt több ezer dollár is lehet. Ha valaki történetesen 20 paneles szövetkezeti tagságot szerez, annak a hosszú évek során 150 ezer dollárt közelítő megtakarítása lehet.

A smartplanet.com szerint a nappanel-jogok adásvétele is kialakulhat, ajándékozás tárgya is lehet.