Öko-drive

Hamarosan magunk is megjavíthatjuk a Tesla autónkat

Sok független szerviz nehezményezte korábban, hogy a Tesla autókat gyakorlatilag csak a saját márkaszervizeiben lehet javítani. Azonban, ha hihetünk az elnök szavainak, akkor ez hamarosan teljesen megváltozhat.

A Tesla elnöke, Jon McNeill a minap elhintette, dolgoznak azon, hogy kedvezzenek a független szervizeknek, és az ügyes kezű vásárlóknak, akik inkább otthon javítanák meg elromlott autójukat. McNeill azt nyilatkozta, hogy hamarosan a Tesla autók házilagos szerelése sokkal könnyebb lesz, nem kell majd feltétlenül márkaszervizekbe vinni az autót, ha valami nem úgy működne, ahogy kell.

tesla2

Ezt egy fórumon írta, ahol már sok autószerelő nehezményezte a gyártót, amiatt, hogy bizonyos információkat nem, vagy csak túl drágán adnak ki a független szervizeknek, és magánszemélyeknek. Az elnök szavaiból nagyon úgy tűnik, hogy a szerelési útmutatók, szerviz dokumentumok, kábelezési diagramok, diagnosztikai kódok, és más információk hamarosan sokkal elérhetőbbek lesznek.

tesla1

Persze ezekhez jelenleg is hozzá lehet férni, de ennek meg is van a maga borsos ára, vagy 30 dollár egy órára, vagy 3.000 dollár egy évre. Természetesen a hiteles szervizeknek és a márkaszervizeknek nem kell fizetni ezekért, de a hitelesítésen számtalan dolognak kell megfelelnie egy autóműhelynek, ami sok esetben egyszerűen nem éri meg a befektetést a szerelőknek.

A váltás egyik előfutára egy Massachusetts államban elfogadott törvényjavaslat lehet, ami kinyilvánította, hogy egy autó tulajdonosának “joga van szerelni”. Azonban a szereléshez szükség van útmutatókra és egyéb szoftveres adatokra is, így a Tesla jelenlegi politikája törvénysértő lenne az államban, és még pár másikban, ahol már korábban elfogadtak hasonló javaslatokat.

Forrás: https://motherboard.vice.com/