Technika

Egy olcsó fémötvözettel szén-dioxid-mentesen lehetne hidrogént termelni

Általában drága fémötvözeteket használnak például a számítástechnikai chipek előállításánál, ezek a fémötvözetek napenergiát felhasználva vízből állítják elő a hidrogént.

Ha ezt az eljárást általánossá lehetne tenni, akkor megújuló energiaforrás felhasználásával lehetne hidrogént előállítani, ami az üzemanyagcellákhoz kell, s így még több épületet és járművet lehetne ellátni tiszta energiával.

Eddig szinte mindenki úgy gondolta, hogy ez nem lehetséges, mert az elektronok helyes elrendezését nem lehet megoldani, de a Kentucky-i és a Loisville-i Egyetem tudósai bebizonyították, hogy ez nem így van. Antimont és gallium-nitridet ötvözve ugyanis a probléma megszűnik.

Jelenleg a hidrogént általában fosszilis energiaforrások segítségével állítják elő, így a környezet szempontjából nem éri meg. Ha viszont elterjednek az új módszerek, amelyek napenergiát használnak fel a hidrogéntermeléshez, akkor máris más a helyzet:

„A hidrogén előállítása nagy mértékű szén-dioxid-kibocsátással jár. Amint ez a fémötvözet széles körben elterjed, akkor még több ház és autó energiaigényét lehet kielégíteni károsanyag-kibocsátás nélkül.” – mondta Mahendra Sunkara professzor.

Forrás: http://www.grist.org