Zöld építészet

A jövő zöld irodaháza

Japánban a fukusimai katasztrófa óta előtérbe került az energiahatékonyság kérdése és a megújuló energiaforrások felhasználása iránti igény. Egy tokiói mérnöki és építőipari cég, a Shimizu Co. ebben a szellemben építette fel augusztus 1-én megnyitott új központját, amely a világ legalacsonyabb szén-dioxid kibocsátású épülete.

A Shimizu Co. központjának éves kibocsátása 62%-kal kevesebb, mint egy átlagos tokiói irodaházé, mindössze 25 font négyzetlábanként, ami elsősorban az innovatív épületgépészeti megoldásoknak köszönhető. A mennyezetbe szerelt csőhálózatban keringő víz segítségével történik a hőmérséklet szabályozása, ami önmagában 30%-kal alacsonyabb kibocsátást eredményez, mint a hagyományos megoldások.

Az épületen elhelyezett 6500 négyzetméternyi napelem évente 84 ezer kilowattóra áramot termel, ami elegendő az irodaház nappali világításának biztosításához. A homlokzaton található motoros árnyékolórendszer automatikusan működik, nem engedi, hogy az épület belső hőmérséklete a kívánt szint fölé emelkedjen, de bebocsátja a természetes fényt.

A LED-lámpák használata még hatékonyabbá teszi az energiafelhasználást. A felsorolt eljárások következtében az épület világítási rendszerének szén-dioxid kibocsátása tizedakkora, mint ha hagyományos módon világítanának.

A Shimizu Co. tervei szerint az épületben alkalmazott energiatakarékossági eljárások továbbfejlesztésével 2015-ig a jelenlegi 62% helyett 70%-kal lesz kisebb az épület kibocsátása, mint egy átlagos irodaházé. A cég szeretné, ha székhelye nulla-károsanyag kibocsátásúnak minősülne – ennek érdekében szén-dioxid-kibocsátási kvótát készül vásárolni.

Forrás: http://inhabitat.com