Zöld építészet

Hatalmas park épül Mexikóváros mellett

Megkezdődtek a világ legnagyobb városi parkja, az El Parque Ecologico Lago de Texcoco (Texcoco-tó Ökológiai Park) építési munkálatai Mexikóvárosban. Inaki Echeverria építész és tájképtervező elképzelései nyomán születik újjá az összesen 145 millió négyzetméteres terület.

Texcoco régió központi jelentőséggel bír Mexikóváros vízellátásában: a parkban található 11 folyó, 14 szennyvíztároló-csatorna, 4 szennyvíztisztító és 5 tó fontossága kétségtelen a város vízi infrastruktúrája szempontjából. Szintén kulcsszerep hárul az El Parque Ecologico Lago de Texcoco-ra az árvízvédelem terén. Természetes határként fékezheti az örökké terjeszkedő Mexikó város növekedését, melynek 11%-át magába foglalja.

A terület rehabilitációja és átalakítása kedvez a pihenni, feltöltődni vágyóknak és az élővilágnak: múzeumok, sportolásai lehetőségek állnak majd a látogatók rendelkezésére, illetve a projekt céljai közé tartozik 300.000 költözőmadár és 153 faj élőhelyének helyreállítása, valamint 4500 hektár újraerdősítése. A parkban mezőgazdasági és energiatermelő tevékenység is fog zajlani.

Forrás: http://www.inhabitat.com