Öko-drive

Egy kedvelt funkció eltűnik a Teslákból

A Tesla 2018-ban adott ki olyan szoftverfrissítést, amelyben a kibocsátástesztelés üzemmód – a köztudatban fingmód – is benne volt. Elon Musknak úgy tűnik, most ezt ki kell vennie a kocsikból, méghozzá biztonsági okokra hivatkozva.

2018-ban a Teslák igencsak érdekes szoftverfrissítést kaptak. Azon túl, hogy megérkezett a romantikus mód, amivel a Tesla központi kijelzőjén pattogó tábortűz jelenik meg, és még aláfestő zene is hallható (Marvin Gaye Sexual Healing című dala), egy kibocsátástesztelés funkció is belekerült a repertoárba, ami nemes egyszerűséggel annyit jelentett, hogy az autó fingik egyet. A szoftverben hat különböző szellentési hang közül lehet választani, és mindegyik valamilyen módon kapcsolódik Muskhoz, legalább is elnevezés terén: Not a Fart, Short Shorts Rapper, Falcon Heavy, Ludicrous Fart, Neurastink és Boring Fart, ezeket ráadásul véletlenszerűen váltogatni is lehet, ami azok számára lehet hasznos, akik szeretik a meglepetéseket. Illetve, lehetett hasznos, a múlt időt pedig az indokolja, hogy egy amerikai biztonsági ügynökség arra kényszerítette a Teslát, hogy távolítsa el azt a funkciót, amely lehetővé tette az autóiban, hogy kecskék, hangszerek és fingok hangját játsszák a vicces kedvű utasok. Az Országos Autópálya-közlekedésbiztonsági Hatóság (NHTSA) szerint a „Boombox” funkció megzavarhatja azokat a gyalogosokat figyelmeztető hangokat, amelyeket az elektromos járműveknek kötelező kiadniuk, ha alacsony sebességgel mozognak, írta az euronews.com.

Február elején Elon Musk beleegyezett, hogy olyan szoftverfrissítést küldjön 579 ezer Teslára, amely inaktiválja a Boombox funkciókat. A cég képviselője azt nyilatkozta, hogy bár a Boombox elméletben segíthet, hogy a gyalogosok jobban észrevegyék a járműveket, Musk elfogadta, hogy a haszonállatok hangját, finghangoklat vagy zenét kibocsátó autók valóban nem igazán felelnek meg a vonatkozó biztonsági előírásoknak. A Tesla ugyanakkor azt is kijelentette, hogy nem tudnak olyan balesetről, amit a Boombox használata okozott volna. A visszahívás csak az Egyesült Államokban forgalomban lévő autókra vonatkozik, így külföldön továbbra is szabadon finghatnak a Teslák az utakon.